banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Pathé opent in december eerste 4DX-zalen

11 oktober 2017

Films kijken op vierdimenisonaal niveau: 4DX heet het. Kinepolis kondigde vorige week aan nog voor het einde van dit jaar vier zalen met deze techniek te gaan uitrusten; vandaag maakte Pathé bekend in december de eerste twee 4DX-zalen te openen: Pathé De Munt in Amsterdam en Pathé De Kuip in Rotterdam.

Je kijkt niet alleen, je voelt en ruikt de film ook, en met een beetje mazzel vlieg of duik (al naar gelang hetgeen je ziet) je er ook nog bij. In 4DX-films lopen twintig effecten zoals bewegende stoelen, weersimulaties (regen, wind, sneeuw, onweer) en zelfs geuren synchroon met de actie op het scherm. Een totalere filmbeleving kan bijna niet.

En daar is behoefte aan, zegt Dertje Meijer, managing director van Pathé: ‘Met de introductie van 4DX geeft Pathé opnieuw invulling aan zijn innovatiestrategie. Veel van onze bezoekers zijn steeds weer op zoek naar de nieuwste en meest optimale filmbeleving.’

De 4DX-stoelen hebben drie basisbewegingen: omhoog en omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren. Daarmee zijn talloze variaties mogelijk, zoals bijvoorbeeld een gevoel van vliegen of duiken creëren.

Films moeten wel voor het formaat geschikt zijn. Pathé noch Kinepolis maakte bekend welke titels er gedraaid gaan worden, maar onder andere Thor: Ragnarok en Justice League behoren tot de mogelijkheden.

Klik hier voor het eerdere bericht over 4DX.

 

Foto: voor Cinépolis 4DX Madrid/Spanje / Feel Loki in 4DX?: Tom Hiddleston in Thor: Ragnarok / The Walt Disney Company

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie