banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Samsungs LED slaagt voor DCI-test

16 mei 2017

De nieuwe LED-schermen van Samsung die zijn bedoeld voor bioscoopzalen zijn geslaagd voor de DCI-test. Daarmee is een hele belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van wat misschien wel het bioscoopscherm van de toekomst gaat worden.

Tijdens de afgelopen editie van CinemaCon werd nog verwacht dat de displays binnen enkele maanden DCI complient zouden worden, maar Samsungs LED's zijn nu al geslaagd voor de test, dat weet de bioscoopsite Celluloid Junkie te melden.

Hierdoor voldoen de nieuwe displays nu al aan een set van technische specificaties die ervoor zorgen dat digitale bioscoopapparatuur op een bepaald niveau presteert, betrouwbaar is en voldoet aan een uniforme hoogwaardige kwaliteitsnorm. Met andere woorden: het zorgt er eigenlijk voor dat de grote Hollywoodstudio's bereid zijn hun films op die apparatuur te laten vertonen.

De LED displays werden voor het eerst vertoond aan bioscoopexploitanten tijdens CinemaCon. De LED-panelen kunnen samen een groot bioscoopscherm vormen. Het grote voordeel van dit Crystal LED 4K-systeem is dat je er een scherm op maat mee kunt opbouwen dat volledig is afgestemd op de ruimte waar het geplaatst wordt. Aanvullende voordelen: een veel hogere lichtopbrengst, toepassing van high frame rates tot wel 120 fps en het wegvallen van een projector. De fabrikanten van de LED-panelen staan nog wel voor een uitdaging wat geluid betreft. Audio komt nu namelijk voor een belangrijk deel achter het bioscoopscherm vandaan. Dat kan niet meer bij LED-displays.

Samsung is niet de enige partij die LED-panelen ontwikkeld bedoeld voor in bioscoopzalen. Ook Sony is er mee bezig. Maar het bedrijf schijnt nog niet zover te zijn dat Sony's CLEDIS de DCI-test al kan doorstaan. Volgens Celluloid Junkie lijkt Sony vooralsnog toch voornamelijk in te zetten op laserprojectie.

De vraag is of Samsung en Sony de nieuwe techniek ook gaan laten zien tijdens de komende editie van CineEurope. UNIC's president Phil Clapp laat in een vraaggesprek met HFN weten dat er wel erg naar wordt uitgekeken. Volgens hem zou de komst van LED-displays in bioscoopzalen een game changer kunnen worden voor de sector.

Het interview met Phil Clapp is te lezen in de komende editie van HFN die 15 juni verschijnt.

Lees hier het hele artikel van Celluloid Junkie.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 1
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Claudio 05-10-2017 om 16:45 uur
Dit is het uiteindelijk.... Can't wait
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Dorst_HFN