banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Sony zet volgende stap in 4D-beleving

13 december 2017

Een film die je letterlijk naar de strot grijpt: we zijn er niet meer zo ver vanaf. Op de vertoners- en distributeursbeurs CineAsia in Hongkong presenteerde Sony deze week een complete speelfilm met haptische technologie.

Voelen wanneer het spannend wordt. Normaal gesproken moet een filmmaker daar hard zijn best voor doen, maar met de zogeheten ‘haptic technology’ wordt dat een stuk eenvoudiger. Op de CineAsia-beurs had Sony gisteren de primeur, schrijft Variety. Bezoekers van Insidious: The Last Key kregen een vest aan dat gedurende de film correspondeert met de actie op het doek. De luchtdruk van een explosie of de G-kracht van een voertuig: met het haptische vest worden dit soort sensaties versterkt. Kijkers konden ervoor kiezen om het vest een kwartier of een hele lang film aan te zetteen.

Sony ontwikkelde het 4D-systeem zelf, en wil het in januari gaan testen in bioscopen. In de film wordt parapsycholoog Elise Rainier (Lin Shaye), bekend van de eerdere delen, zelf bezocht door bovennatuurlijke verschijningen. The Last Key gaat op 11 janari ook in Nederland draaien, het is nog niet bekend of dat met of zonder vest gebeurt.

De kriebels, maar dan echt: Isidious, The Last Key / UPI

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)