banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Virtual Reality: een andere (film)wereld

30 oktober 2015

In de bioscoopsector heeft men zich afkortingen als HFR (High Frame Rate) en HDR (High Dynamic Range) eigenlijk pas kort geleden eigen gemaakt. Nu dient zich alweer een volgende aan waar de bioscoopsector de impact niet van zou moeten onderschatten: VR. Bij Virtual Reality worden onze zintuigen met audiovisuele hulpmiddelen zo voor de gek gehouden dat we ons in een andere wereld wanen.

In Amsterdam vindt nog tot en met 1 november de eerste editie plaats van de Dutch VR Days. Tijdens deze vierdaagse conferentie wordt stilgestaan bij de enorme ontwikkeling die VR momenteel doormaakt. Dat gebeurt middels workshops, demo’s en kennisuitwisseling, en in aanwezigheid van nationale en vooral internationale gasten.

VR days Amsterdam Virtual Reality

Het uitwisselen van kennis stond centraal tijdens de eerste dag die donderdag 29 oktober plaatsvond. De meeste mensen associëren VR nu nog vooral met achtbanen en games, maar tijdens de Conference Day werd duidelijk hoeveel nieuwe toepassingen het nieuwe medium kent. Van de journalistiek tot het kopen van auto’s in virtuele showrooms. Van het zoeken naar huizen (Funda) tot therapeutische toepassingen waarbij bijvoorbeeld soldaten geholpen worden bij de behandeling van PTSD, Post-Traumatic Stress Disorder. Maar ook het kijken naar film en het beleven van, inderdaad, games wordt heel anders in VR.

Dat alles wordt mogelijk door nieuwe camera’s die het filmen in 360 graden mogelijk maken en waarbij binaural audio (het echte 3D-audio?) een belangrijke rol speelt. Een voorbeeld van zo’n nieuwe camera is de Jaunt, een indrukwekkend staaltje techniek van het gelijknamige Amerikaanse techbedrijf. Dat wordt gerund door de Nederlander Arthur van Hoff, die – samen met oprichter van WeMakeVR, Avinash Changa - bewees een formidabel ambassadeur te zijn van VR. Tijdens een indrukwekkende presentatie zette Van Hoff kort, maar bijzonder krachtig uiteen met welke nieuwe regels men van doen heeft bij het maken van goede VR. Want duidelijk is dat goede VR-content cruciaal is voor het slagen van deze nieuwe dimensie. Dat betekent dat iedereen de nieuwe regels van het ‘vertellen van verhalen’ in VR eerst goed onder de knie moet krijgen.

De meningen of bioscopen iets te vrezen hebben van deze nieuwe manier van beleving lopen uiteen, maar dat het ‘opgaan’ in filmed content met VR op en andere manier bekeken moet gaan worden is wel duidelijk. In dat opzicht was de laatste presentatie van de dag, die van Ken Bretschneider, echt de kers op de taart. Bretschneiders bedrijf THE VOID is bezig een nieuwe game-omgeving te creëren die ontegenzeggelijk ook zijn sporen gaat nalaten in de filmwereld.

lees meer

Tanja van Rooden is sinds HFN #80 Art Director van Holland Film Nieuws. Tanja is oprichter en eigenaar van 'image', een visueel dienstverlener. Image versterkt de uitstraling van bedrijven met creatieve concepten, beelden (fotografie en film) en grafisch ontwerpen (online en offline).
Website www.image-lisse.nl LinkedIn /tanjavanrooden

Tanja van Rooden is sinds HFN #80 Art Director van Holland Film Nieuws. Daarvoor deed zij al een aantal jaar de beeldredactie. Tanja is oprichter en eigenaar van ‘image’, een visueel dienstverlener. Image versterkt de uitstraling van bedrijven met creatieve concepten, beelden (fotografie en film) en grafische ontwerpen (online en offline). - See more at: http://www.hollandfilmnieuws.nl/redacteuren/#sthash.STJbhchN.dpuf
LadyBird
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)