banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Wordt LED de toekomst van het bioscoopscherm?

30 maart 2017

Is het begin van het einde van de filmprojector ingeluid? Op CinemaCon in Las Vegas presenteerde meerdere ontwikkelaars alternatieven voor filmprojectie.

Sony kwam met een bioscoopscherm dat is opgebouwd uit LED-panelen. Grote voordeel van dit Crystal LED 4K-systeem is dat je er een scherm op maat mee kunt opbouwen dat volledig is afgestemd op de ruimte waar het geplaatst wordt. Aanvullende voordelen: een veel hogere lichtopbrengst, toepassing van high frame rates tot wel 120 fps en het wegvallen van een projector.

Bij ontwikkelaar GDC is een scherm van losse 4K LED-panelen (ontwikkeld door Samsung) onderdeel van een complete beleving: Jetreel Cinema. Hierbij inbegrepen is een immersive geluidssysteem van producent Harman dat ook Dolby Atmos kan faciliteren, plus massagestoelen. Uniek aan Jetreel is dat GDC de kosten van plaatsing voor haar rekening neemt en vervolgens deelt in de opbrengst van de verkochte tickets.  

Ook projectorfabrikanten gaan ondertussen gewoon door met nieuwe systemen. Zo presenteert Sony haar eerste laserprojector tijdens CinemaCon en komt CinemaNext met Sphere, het nieuwe premium cinema format waarmee het bedrijf exploitanten de mogelijkheid biedt een totaalpakket af te nemen: van lobby- en zaaldesign tot audio en projectie.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN