banner Pieter Konijn
NIEUWS - Techniek

Ymagis’ CEO Jean Mizrahi kijkt naar een toekomst na de vpf

06 april 2016

Jean Mizrahi

‘Wij zien het als een feit dat het vpf-tijdperk achter ons ligt’, zo vertelt Ymagis CEO Jean Mizrahi in een exclusief interview met HFN. Hoewel de vpf-diensten 47% uitmaakten van Ymagis’ totale omzet van 158 miljoen euro in 2015, meent Mizrahi dat ‘de toekomst ligt in diensten voor bioscoopexploitatie en content’.

Na veel verschillende bedrijven overgenomen te hebben (dcinex, SmartJog, R2D1 en Proyecson) en zich in meer dan twintig Europese landen te hebben gevestigd, is Ymagis zich nu aan hergroeperen. Het bedrijf gaat alle activiteiten onderbrengen in twee divisies die verenigd worden door het logo met de bliksemflits.

logo Ymagis

‘Voor alle bioscoopactiviteiten hebben we gekozen voor CinemaNext, een naam die eenvoudig te begrijpen is en zich in elke taal gemakkelijk laat gebruiken’, vertelt Mizrahi. ‘Het moment dat je ‘m leest, begrijp je wat voor soort merk het is. Een merk dat naar de toekomst kijkt.’ De vier divisies van CinemaNext bestaan uit distributie en dienstverlening op het vlak van bioscoopapparatuur, software, NOC-services en consultancy.

Nu de overgang naar digitaal bijna is afgerond en Oostenrijk het eerste land wordt waar de apparatuur met vpf is afbetaald (Nederland volgt snel daarna), voorziet Mizrahi een nieuwe fase. Een fase waarin het draait om vervanging van digitale apparatuur, om het investeren in nieuwe technieken zoals immersive sound én om meer nieuwe schermen. ‘Na het tijdperk van de vpf zal er steeds meer content komen en hebben bioscopen dus meer schermen nodig’, aldus Mizrahi. Ymagis verwacht dat er in Europa tot 2020 1.000 nieuwe schermen per jaar bij zullen komen. Meer content betekent ook dat de distributieplatformen van het bedrijf (satelliet en internet) zullen groeien.

Waar CinemaNext naar de toekomst wijst, daar bouwt de tweede divisie van het bedrijf, Eclair, voort op een onderscheidende geschiedenis. Het Franse Eclair werd afgelopen jaar van de ondergang gered door Ymagis. ‘Eclair is een wereldberoemd merk dat een majestueuze historie met zich meebrengt die teruggaat tot 1907. Het bedrijf dateert van slechts enkele jaren na de geboorte van film’, aldus Mizrahi. Alle contentdiensten van Ymagis, Eclair én dcinex zullen onder de merknaam Eclair komen te vallen. Dat is inclusief de filmdistributiediensten die via Smartjog tot stand komen.

Hoewel Eclair zich voorheen voornamelijk richtte op Frankrijk, is het ‘de bedoeling om dat uit te breiden naar Europa en verder’, vertelt Mizrahi. In aanvulling op de bioscoopdiensten ziet Mizrahi restauratie en conservatie én subtitling en nasynchronisatie als grote groeimarkten.

Het bedrijf is weliswaar vertegenwoordigd in Noord-Amerika en Afrika, maar nog zeer bescheiden. Beide markten hebben volgens Mizrahi groeipotentie. Bovendien is er nog een gebied in Europa waar Ymagis ondervertegenwoordigd is. Maar Mizrahi durft de voorspelling wel aan dat we ‘op enig punt actief zullen zijn in Scandinavië.’

De CEO vertelt vervolgens dat de resultaten van 2015 ‘niet het synergievoordeel tonen dat we zeker wel kunnen behalen’. Hij wijst daarbij naar de satellietplatformen waar 3.000 receivers van een upgrade voorzien gaan worden en antennes opnieuw zullen worden ingesteld. Het bedrijf, dat dit jaar de integratieslag gaat slaan, groeide de afgelopen periode van 150 naar meer dan 700 werknemers. In september van dit jaar wordt het strategische driejarenplan gepresenteerd.

Mizrahi bekent ‘optimistisch’ te zijn over de toekomst van cinema in Europa. Hij wijst daarbij op de bioscoopomzet van het afgelopen jaar. En hij geeft aan dat CinemaNext en Eclair ‘een partner voor de toekomst willen zijn’ voor bioscopen, distributeurs en leveranciers. De visie is overduidelijk: er gaat gebouwd worden aan een bedrijf dat klaar is voor de komende honderd jaar van cinema.

 

lees meer

Patrick von Sychowski

Patrick is the Editor of CJ - CelluloidJunkie.com - the leading online news and analysis resource for the cinema business. Prior to co-founding CJ in 2007 he set up the digital cinema operations for Deluxe Europe in London and Unique Digital in Scandinavia. He was also responsible for helping to digitize Bollywood as Head of Digital Cinema operations for Adlabs/Reliance MediaWorks. Patrick is based in Singapore where he covers China/Asia, the fastest growing cinema market in the world today.
Website www.celluloaidjunkie.com Twitter @patrickvons LinkedIn /patrickvons

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN